- Voetverzorgingstips

Voeten verdienen uw aandacht!

Wanneer u zich realiseert hoeveel kilometers u in uw leven door uw voeten wordt gedragen, dan is dit zeker geen loze kreet.
U kunt te maken krijgen met allerlei ongemakken zoals eelt, likdoorns en ingroeiende nagels. U kunt relatief eenvoudig zelf een aantal van deze ongemakken aan uw voeten voorkomen of verhelpen door het volgen van de onderstaande tips. 

Tips

Goede schoenen kopen is belangrijk voor gezonde voeten

Volgens onderzoek kunt u het beste in de namiddag uw schoenen kopen. In de loop van de dag kunnen uw voeten een beetje opzwellen dus dan is de (na)middag een goed tijdstip om ze te passen.

Laat je voeten iedere keer dat je schoenen past opmeten en laat ze opmeten als je staat. Let er op dat je de schoenen aan allebei je voeten past. Veel mensen hebben namelijk 1 voet die langer is dan de andere. Wanneer dat het geval is, koop de schoenen dan op maat van de grootste voet!

Mijn persoonlijke tip: Prik blaren niet door!

Blaren worden veroorzaakt door huidwrijving. Maak ze niet kapot, maar plak er een pleister over en laat deze zitten tot de blaar er op natuurlijke wijze vanaf valt in bad of in de douche. Was het gebied waar de blaar zat dan goed schoon, gebruik zo nodig wat ontsmettend middel, en bedek de huid met een steriel verbandje.

Voetlotions

In de voetlotions die in de zomer gebruikt worden zit vaak menthol. Dit houdt de voeten namelijk lekker koel. Het nadeel van deze lotions is dat uw huid er erg droog van kan worden. Gebruik daarom in de winter een lotion waar petroleum of glycerine in zit. Dit zorgt ervoor dat uw voeten weer lekker zacht worden!

Koude voeten voorkomen? Minder pumps dragen!

Koude voeten zijn te voorkomen door minder vaak pumps of hoge hakken te dragen. Deze schoenen knellen namelijk en voorkomen een goede doorbloeding.

Loop met uw blote voeten door het zand!

In de zomervakantie is het heerlijk om met uw blote voeten door het zand te lopen. U verwijdert zo de dode huidcellen van uw huid en uw voeten krijgen ook nog eens een gratis massage!

Let wel op dat het zand niet te heet is geworden van de zon om met uw blote voeten op te lopen!

Eelt en kloven

Eelt is een plaatselijke verdikking van de bovenste laag van de opperhuid (de hoornlaag). Eelt ontstaat door wrijving of druk. Dit komt vaak voor onder de bal van de voet, maar ook aan de bovenkant van een teen of aan de zijkant van de voet of de hiel als eelt rand. Een dun laagje eelt is een natuurlijke bescherming van onze huid, maar als er een abnormale verdikking (pathologisch eelt) ontstaat, kan dit op den duur een pijnlijk en branderig gevoel geven.

Een kloof ontstaat vaak door een te droge huid. Deze droge huid verliest zijn elasticiteit en kan bij belasting niet meer meebuigen. Daardoor kan de huid barsten. Onder of tussen de tenen ontstaan kloven door overmatige productie van transpiratievocht. Vaak gaan kloven gepaard met een schimmelinfectie. Oppervlakkige kloven beperken zich tot scheuren in de opperhuid. Bij diepe kloven kunnen de scheuren doordringen tot in de diepere huidlagen. De randen zijn dan vaak verhard door eelt. Kloven kunnen erg pijnlijk zijn. Ze kunnen gepaard gaan met bloedingen. Infecties kunnen ontstaan wanneer een kloof open is. Om dat te voorkomen moet je de kloof goed verzorgen.

Voorkomen van eelt en kloven:

zorg voor goed passende schoenen die geen wrijving of druk veroorzaken;
slippers en schoenen met een open hak verhogen de kans op kloven;
vijl eelt met een eeltvijl weg, zo nodig 2x per week. Dit kan ook onder de douche met een puimsteentje. Gebruik geen open rasp, want die kan wondjes veroorzaken;
zorg bij het vijlen dat je hakken goed rond blijven. Bij slechte rondingen kan verkeerde druk ontstaan en dat kan juist kloven veroorzaken;
smeer uw voeten regelmatig in met een desinfecterende, vette en tevens voedende crème.
Kloven behandel ik door eerst de dikke laag eelt en de harde randen van een kloof voorzichtig weg te snijden. Daarna frees ik de huid glad en met goede rondingen. Dat bevordert de elasticiteit van de huid, zodat genezing van de kloven mogelijk is. De pijn zal direct na de behandeling sterk verminderen. Aan het einde van de behandeling volgt nog een kleine voetmassage waarbij ik een lekker zachte en verzorgende voetcrème gebruik.

Ingroeiende nagel

Een ingroeiende teennagel komt het vaakst voor op je grote teen. Maar het kan op al je nagels voorkomen. Een nagelrand of een gedeelte van de nagel drukt dan teveel in de huid. Dat geeft aanleiding tot irritatie, eelt, roodheid, likdoorn of ontsteking. Ingroeiende nagels komen veel voor bij pubers. Vaak zijn dunne nagels in combinatie met te kleine of te smalle schoenen de oorzaak.

Voorkomen van ingroeiende nagel:

knip je nagel recht en niet te kort af;
knip geen hoekjes af, want dit veroorzaakt juist ingroei;
knip je nagels als je net in bad of onder de douche bent geweest. Je nagels zijn dan nog zacht vanwege het vocht. Daardoor zijn ze makkelijker te knippen;
draag schoenen waarin je tenen zowel in de breedte als in de hoogte voldoende ruimte hebben;
vermijd te strakke sokken;
transpirerende voeten maken de huid week. Daardoor kan de nagel eerder ingroeien.
Een ingroeiende nagel behandel ik door het stuk nagel dat in je huid drukt met de frees weg te vijlen en af te vlakken . Aan het einde van de behandeling vul ik de ontstane lege ruimte op met copoline om de nagelgroei in goede banen te leiden.

Tijdige behandeling van ingegroeide nagels voorkomt vervelende ontstekingen. Wacht niet te lang met je bezoek aan de pedicure. Ingegroeide nagels gaan namelijk niet vanzelf over. De pedicure heeft het juiste gereedschap. Ga vooral niet proberen dit probleem zelf op te lossen.

LET OP: Mensen met een ontstoken ingroeiende nagel verwijs ik door naar hun huisarts.

Likdoorn

Een likdoorn is een pijnlijke ingegroeide eeltplek. Door herhaaldelijke druk van buitenaf in combinatie met wrijving kunnen dode cellen vaak geen weg naar buiten vinden. Daarom zoeken ze een weg naar binnen. Wanneer de likdoorn diep in de huid is gegroeid kan die bij één van de vele zenuwuiteinden uitkomen. Dan ontstaat een stekende pijn.

Voorkomen van een likdoorn:

draag goed passende schoenen, laat ze zeker niet knellen op de tenen;
draag ruime sokken
Likdoorns behandel ik op verschillende manieren. Vaak kan ik ze met een mesje en een frees verwijderen. Het kan ook met een chemische pakking. Als dat nodig is maak ik de plek vrij van druk. Het is vaak onmogelijk verwaarloosde of te diepe likdoorns in één keer weg te halen.